Bewustzijn

Emoties

💫Een emotie kun je zien als een beleving of gevoel van je innerlijk.
💫Emoties kunnen door een bepaalde situatie worden opgeroepen of spontaan optreden.
💫Emoties zijn een onderdeel van ons menszijn. Ons aardse bestaan laat ons dealen met allerlei soorten gevoelens die de paden van iedereeen zullen kruisen: vreugde, verdriet, ontroering, angst, wanhoop, irritatie of boosheid.

We krijgen er allemaal mee te maken. Het kunnen uiten van (negatieve) emoties is cruciaal, opkroppen kan ons ziek maken. Het is niet de bedoeling dat deze gevoelens een eigen leven gaan leiden. Wanneer bijvoorbeeld jouw angst te groot is om voor jezelf op te komen of je boosheid zo heftig dat mensen daardoor afgeschrikt worden, dan hebben deze emoties geen opbouwend effect maar beperken ze jouzelf.

Hoe kun je heftige emoties in goede banen leiden?

💫Je bewust worden van je gedachten – door anders te denken kun jij je emoties al sturen. Door te beseffen dat je gedachten belangrijk zijn in het emotieproces zul je meer inzicht krijgen in het waarom van de eventuele heftigheid van die gevoelens. Erken WAAROM je dat gevoel hebt. Als je bijvoorbeeld heel angstig bent om voor jezelf op te komen dan laat jij je waarschijnlijk leiden door de gedachte dat anderen dat raar, stom of niet gepast zullen vinden. Dat is echter alleen JOUW interpretatie. In plaats daarvan kun je ook denken dat jij net zo veel recht heb als ieder ander om je eigen grenzen of vrijheden te waarborgen. Anderen doen het namelijk ook. Deze gedachte kan je krachtiger maken en je zult merken dat het goed voelt als jouw assertiviteit gewaardeerd wordt.

💫Probeer positief te denken – door vriendelijk, humorvol, dankbaar of liefdevol over jezelf en de situatie waar je in zit te denken leg je de nadruk wat meer op de lichtheid in plaats van de zwaarte van je gevoel. Bedenk dat bijvoorbeeld boosheid vaak ontstaat vanuit onzekerheid over jezelf. Wees van daaruit liefdevol en vriendelijk voor jezelf. Jij bent dus degene die er voor kan kiezen om hier anders mee om te gaan.

💫 Door middel van creativiteit kun jij je gevoelens kenbaar en beheersbaar te maken. Denk aan ‐ tekenen, schrijven, toneelspelen, kunst of muziek. Het is bekend dat de beste stukken vaak worden gemaakt door personen die iets heftigs hebben mee gemaakt. Door emoties te laten stromen in één (of meer) van deze activiteiten sla je twee vliegen in één klap. Je biedt je emoties een uitweg én er wordt iets (moois) gecreëerd. Daarmee kun je anderen dan weer inspireren. Iedereen blij 🌞

Hartegroet,
Irene ♡

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s